18 mai, 2010

România , campioană la avorturi în UE


In Romania, avortul este legal pina la 12 saptamini de sarcini. Doar in cazurile in care mama sau fatul sint in pericol perioada se prelungeste pina la 14 saptamini. Totodata, romancele nu sint obligate sa primeasca consiliere inainte sau dupa avort. Avortul provocat (la cerere) a fost legalizat in Romania prima data in 1957. A fost interzis in 1966 de Nicolae Ceausescu si relegalizat din 1990.
Anual, 47.000 de adolescente din Romania raman insarcinatate. Dintre acestea, 29.000 aleg sa pastreze copilul, iar 18.000 apeleaza la avort. Aceste date ne plaseaza pe locul doi in Uniunea Europeana privind nasterile la adolescente, dupa Marea Britanie, insa care are o populatie de trei ori mai mare decat Romania.Studiul realizat de S.E.C.S. (Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala) pentru anul trecut arata ca, in 2009, s-au inregistrat in Romania 28.328 de nasteri la adolescente. Cu aceasta cifra ne plasam intr-un top al tarilor UE doar in urma Marii Britanii, acolo unde adolescentele au fost responsabile de 50.160 de nasteri. Insa, avand in vedere ca Regatul Unit are o populatie de 60 de milioane de locuitori, procentual Romania ocupa primul loc in top, adolescentele romane fiind cele mai fertile din uniune. In plus, daca cele 50.000 de nasteri la adolescente reprezinta in Marea Britanie doar 7% din totalul nasterilor din 2006, in Romania procentul este de 13%. De remarcat este si faptul ca in Marea Britanie, in urma acestor statistici, guvernul a demarat o serie de programe guvernamentale sustinute ce au in vedere reducerea sarcinilor la adolescente, programe absente la noi. Si in privinta avorturilor la adolescente, Romania se afla pe primul loc. In 2009 s-au inregistrat 16.656 intreruperi de sarcina legale la adolescente, ceea ce inseamna aproximativ 11% din totalul avorturilor. Este o cifra foarte mare, insa in scadere fata de anii `90.


Tinând cont de conditiile economice si sociale existente cu siguranta pentru 2010 cifra avorturilor in Romania va creste avand toate sansele macar aici sa ocupam primul loc in lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu