25 mai, 2010

Videanu crede că o treime dintre profesori nu sunt calificaţi pentru a preda şi lasă de înţeles că ar trebui concediati




Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, spune că o treime dintre profesori nu au calificarea necesară pentru a preda. Ministerul Educaţiei îl corectează: doar 2% dintre dascăli sunt necalificaţi

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, lasă de înţeles că o treime dintre profesorii din România trebuie concediaţi, astfel încât cei care rămân în sistem să fie plătiţi mai bine. "Sectorul public trebuie restructurat puternic, inclusiv în domeniul învăţământului. Înţeleg că, dintre profesori, 30% sunt suplinitori care nu au nici calificarea necesară şi nici nu ajută la evoluţia copilului. De ce nu mărim norma profesorului de la 16 la 22 de ore cum este norma europeană? Aşa îl plătim şi mai bine pe profesor şi am garanţia că pe copil îl învaţă cineva calificat", a declarat prim-vicepreşedintele PD-L. Conform datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, doar 2,17% din numărul total de 243 000 de dascăli alcătuiesc suplinitorii care nu au pregătirea necesară pentru a-i instrui pe elevi. Mai exact, 5276 din cei 46303 de suplinitori sunt necalificaţi, cifra acestora fiind cu 50% mai mică decât cea înregistrată în anul şcolar anterior. "Aprecierea îi aparţine domniei sale. Din datele noastre doar 5000 de profesori sunt necalificaţi. Dacă s-a referit la calitatea din învăţământ, atunci suntem de acord cu domnul ministru Videanu, că situaţia lasă de dorit. De aceea, am şi iniţiat un proiect de lege a educaţiei, pentru a creşte calitatea din învăţământ", a precizat, pentru Gândul, consilierul ministrului Educaţiei, Melania Vergu.

Sindicatele nu vor sa auda de negocieri

Guvernul ar trebui să se gândească la perfecţionarea dascălilor şi nu la concedieri sau la mărirea normei, transmit, însă, reprezentanţii profesorilor. România se află în media Uniunii Europene în privinţa numărului de ore predate, explică secretarul general al Federaţiei Libere din Învăţământ, Liviu Pop, iar comparaţia oricum nu stă în picioare în condiţiile în care sistemele diferă foarte mult, de la caz la caz. "În unele ţări din Occident, din cele 20-25 de ore ce compun norma, doar 14 ore sunt de predare, iar restul sunt dedicate consultaţiilor: "Nici nu putem discuta despre aşa ceva. Oricum, numărul cadrelor didactice a fost deja redus, iar prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi prin alte măsuri luate, numărul profesorilor se va reduce cu peste 10%. Şi în Bucureşti avem suplinitori necalificaţi, iar în ţară există profesori care predau în domenii precum informatica în această situaţie".

Modernizarea statului în viziunea lui Videanu: îl pui pe om să muncească

Regândirea cheltuielilor bugetare nu ar trebui făcută doar în cazul profesorilor, crede Videanu, ci şi în ceea ce priveşte programele de asistenţă socială: "Statul social are anumite vulnerabilităţi şi trebuie să se modernizeze. Eu aş vedea modernizarea statului în sensul de a-l pune pe om să muncească. Este absolut inadmisibil ca venitul minim garantat să se dea, nu vreau să dau numele comunei, la două mii şi ceva din 3.700 de locuitori şi, la un control făcut de prefect, o mie şi ceva sunt plecaţi în Spania". De altfel, susţine ministrul Economiei, guvernul a aplicat deja măsuri de diminuare a cheltuielilor aferente activităţii statului. "Cheltuielile materiale au scăzut de la 6,1% la 5,2% din 2009 pe 2010. Mai mult de jumătate sunt cheltuielile cu spitalele şi cu medicamentele. Nu vreau să inducem populaţiei impresia că aceste cheltuieli materiale se reduc la achiziţiile făcute de ministere", a exemplificat Videanu, adăugând că decizia reducerii cheltuielilor bugetare a fost luată în defavoarea celei de creştere a taxelor: "Din punctul de vedere al analizei făcute în cadrul guvernului cu BNR, cu specialiştii din Academia Română, soluţia majorării taxelor nu face decât să ia din puterea de cumpărare a întregii societăţi cam la acelaşi nivel şi amână relansarea economică cu patru ani. Creşterea TVA de la 19% la 24% induce o inflaţie de 0,7% pentru fiecare punct de creştere. Deci am 4 şi cu 5, care este majorare, asta face 9%".


Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu