29 octombrie, 2014

Condamnați pentru evaziune cu cereale...prejudiciul de peste un milion de lei

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat definitiv, luni, șapte persoane acuzate că au derulat operațiuni fictive cu cereale prin care au adus un prejudiciu la bugetul statului de aproximativ cinci milioane de lei prin neplata impozitului pe profit și TVA.
Povestea în acest dosar de evaziune fiscală începe în octombrie 2009, când ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Poliţiei Segarcea au obţinut informaţii despre un grup de persoane care a emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale de pe raza judeţului Dolj. În urma primelor cercetări, oamenii legii au ajuns la Cristian Burcă, de 32 de ani, Cătălin Florea, de 29 de ani, din Craiova, şi Ionuţ Staicu, de 25 de ani, din Târgu Jiu. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007-2009, cei trei craioveni, în calitate de administratori la cinci societăţi comerciale – SC AGROFIC SRL, SC FLO AGRI SRL, SC VIOTRANS SRL, SC SHOBBYTRANS SRL și SC STAVANGER SRL, au emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de...


 cereale către diverse societăţi comerciale fără a trece însă în contabilitate tranzacţiile respective. Oamenii legii au stabilit că, în acest fel, firmele administrate de cei trei craioveni nu au plătit către bugetul de stat aproape trei milioane de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. În baza probelor strânse de polițiștii doljeni, pe 8 octombrie 2009, Judecătoria Segarcea a emis pe numele lui Burcă şi Florea mandate de arestare preventivă pentru 15 zile, iar pe numele lui Staicu pentru o periodă de 30 de zile, inculpații find acuzați de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
După arestarea celor trei bărbați, polițiștii doljeni au continuat cercetările și au identificat și restul persoanelor implicate în „afacerea“ cu cereale. Astfel, ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au stabilit că, între anii 2007-2009, Nicolae Stancu, de 57 de ani, din Castranova, şi Cornel Zană, de 50 de ani, din Craiova, au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrau operaţiuni fictive privind aprovizionarea de cereale de la firmele reprezentate de Burcă, Florea şi Staicu. Anchetatorii au stabilit că scopul tranzacţiilor a fost cel al deducerii fără drept a TVA-ului şi diminuării impozitului pe profit, producând în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 2.541.000 de lei.
Stancu și Zană au fost reținuți pe 14 decembrie 2009, iar a doua zi au fost duși la Judecătoria Segarcea cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au respins propunerea procurorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu