18 octombrie, 2014

Sarbatoare olteneasca la Bailesti cu zaibar si praz

Autor

La acest sfârșit de săptămână, băileștenii petrec cu zaibăr și cu praz, dar și cu muzică populară! Sărbătoarea este organizată de Primăria și Consiliul Local Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea” și cuprinde în program de la degustări de bucate tradiţionale de toamnă până la spectacole folclorice și de muzică ușoară, susținute de Ansamblul „Maria Tănase” ori „Akcent și Lidia Buble”. De asemenea, vor avea loc vizite la Casa Memorială „Amza Pellea”, iar un car alegoric care va transporta butoiul cu zaibărul lu’ Nea Mărin, însoțit de un alai de trăsuri şi călăreţi, vor străbate străzile orașului. Sărbătoarea Zaibărului și a Prazului se află la cea de-a VII-a ediție și este organizată în perioada 17-19 octombrie.
Sărbătoarea celor trei zile s-a deschis ieri, cu conferinţa-spectacol „Suflet de român”, susținută de Dan Puric. Astăzi de dimineață pornește „Caravana zaibărului” – incursiune la producătorii de zaibăr pentru promovarea evenimentelor, cu un car alegoric în care băieți și fete îmbrăcați în costume populare vor face animație însoțiți de fanfara populară de la Ciuperceni.

După-amiază, băileștenii și oaspeții lor au parte de un program de muzică populară din toate zonele ţării, timp în care vor putea vizita standurile şi încerca din produsele tradiţionale de toamnă: pastramă cu mămăliguţă, cârnăciori olteneşti, mititei la grătar, dovleac copt şi alte bucate tradiţionale, toate stropite cu zaibăr. Deseară, de la ora 19.00, este anunțat un spectacol de muzică şi dansuri populare susținut de ansamblurile folclorice din Băilești, Topoloveni, Turda și Zărnesti, iar de la ora 21.00, unul de muzică ușoară cu „Reyna Vox” şi trupa de dans, „Akcent și Lidia Buble”. În încheiere, la ora 23.00 – spectacol de lasere!
Sărbătoarea va continua și mâine, 19 octombrie. La ora 9.00, în piața civică se va deschide cea de-a VII-a ediție a Târgului Toamnei / Ziua Recoltei și tot aici, de la ora 10.30, vor fi organizate concursurile „Cel mai bun zaibăr”, „Cel mai frumos stand gastronomic tradiţional”, „Cea mai originală reţetă”. Nu înainte însă de o vizită la Casa Memorială „Amza Pellea”, unde vor avea loc sfinţirea zaibărului şi slobozirea pentru degustări. Carul alegoric în care se va transporta butoiul cu zaibărul lu’ Nea Mărin se va deplasa apoi la locul desfășurării concursului de zaibăr, alaiul fiind însoţit de trăsuri şi călăreţi. Sărbătoarea Zaibărului și a Prazului se va încheia după spectacolul folcloric susţinut, de la ora 11.00, de ansamblurile din Băileşti, Turda, Zărneşti, Topoloveni şi Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu