30 noiembrie, 2013

SFANTUL APOSTOL ANDREI- OCROTITORUL CRESTINILOR ORTODOCSI DIN ROMANIA

Sfantul Apostol Andrei a fost fratele Sfantului Petru, si impreuna au fost primii ucenici ai lui Hristos. Dupa Pogorarea Sfantului Duh, prin tragere la sorti, Apostolii au primit teritoriile unde sa predice. Astfel, Sfantul Apostol Andrei va predica in Scytia si Asia Mica. Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, in Grecia. Nu se cunoaste cu exactitate anul mortii sale, se presupune ca ar fi fost in timpul uneia dintre persecutiile lui Nero (54-68) sau Diocletian (81-96). Potrivit traditiei, a fost rastignit pe o cruce in forma de „X”. In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei“.


În ultima zi a lunii noiembrie, creştin ortodocşii îl prăznuiesc pe pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Sinaxarul ne spune că era din oraşul Betsaida, fiind fiul lui Iona evreul şi, totodată, fratele Sfântului Apostol Petru. “Acesta a fost mai întâi ucenic al lui Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul. Apoi, dacă a auzit pe dascălul său arătând cu degetul şi zicând: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii», lăsându-l pe el a urmat după Hristos. Şi zicând lui Petru: «Aflat-am pe Iisus Cel din Nazaret», l-a atras spre dragostea Lui Hristos”. (“Vieţile Sfinţilor de peste tot anul”)
După Înălţarea Domnului, după ce Sfinţii Apostoli au tras la sorţi pentru a propovădui Cuvântul Evangheliei, Sfântului Apostol Andrei “i-a căzut soarta şi a luat Bitinia şi Marea Neagră şi părţile Propontidei şi Calcedonul, Bizanţul, Tracia, Macedonia şi părţile cele ce ajung până la fluviul Dunărea, Tesalia, Grecia şi părţile Ahaiei, asemenea şi Aminsos, Trapezunta, Iraclia şi Amastris. Însă acestea le-a umblat nu aşa degrabă, cum le trecem cu cuvântul, ci în fiecare ţară răbdând multe împotrivă şi multe lucruri cu nevoi, le-a biruit pe toate cu îndemnul şi cu ajutorul Lui Hristos”, mai spune Sinaxarul. 
Andrei este apostolul românilor, care a vestit Evanghelia lui Hristos pe pământul ţării noastre acum aproape 2000 de ani, în Dobrogea şi la Gurile Dunării”. După ce a creştinat Crimeea şi sudul Basarabiei, a trecut pe la gurile Dunării, zăbovind la Tomis, unde a creştinat mulţi din Sciţia Mică, actuala Dobroge. “El a stat cu ucenicii săi într-o peşteră din apropiere, unde făcea Sfânta Liturghie, de teama păgânilor închinători la idoli. Peştera poartă numele Sfântului Apostol Andrei până astăzi şi se află în comuna Ion Corvin, din sud-vestul judeţului Constanţa. Astăzi s-a construit acolo o mănăstire mare cu hramul «Sfântul Apostol Andrei». După ce a hirotonit episcopi şi preoţi la Tomis – Constanţa de azi – Sfântul Apostol Andrei a trecut prin Tracia ­ Bulgaria de azi ­, prin Macedonia, prin Grecia şi a ajuns în Peloponez, unde a zăbovit doi ani în oraşul Patras.
Sfântul Apostol Andrei a vestit Evanghelia multor neamuri în ciuda cumplitelor necazuri care i se aşerneau în cale. Sinaxarul spune că la Sinope a suferit multe torturi de la cei ce locuiau acolo, pentru că acei sălbatici oameni l-au trântit jos şi, apucându-l de mâini şi de picioare, l-au tras grăpiş, şi cu dinţii l-au scuturat, şi l-au bătut cu lemne şi cu pietre, şi l-au lepădat departe de cetate, dar el iarăşi s-a arătat cu totul întreg şi sănătos de răni, cu harul Învăţătorului şi Mântuitorului său. “Deci, sculându-se de acolo a trecut multe cetăţi şi oraşe, precum: Neocezareea, Samosata, la alani, la abasgi, zichii, bosforiţi şi hersoniţi, apoi s-a întors la Bizanţ şi acolo hirotonind episcop pe Stahie, şi colindând celelalte ţări, a venit la luminatul Ostrov al Peloponesului şi în Paleapatra, primit fiind în gazda de un om anume Sosie, care bolea greu, l-a tămăduit şi îndată toată cetatea Patrelor, a venit la Hristos. Şi Maximila, femeia proconsulului, fiind vindecată de cumplită boală şi dobândind grabnică tămăduire, a crezut în Hristos, împreună cu preaînţeleptul Stratoclis, fratele proconsulului Egheat, şi alţii mulţi ce aveau multe feluri de boli s-au tămăduit prin punerea mâinilor Apostolului. Pentru aceasta mâniindu-se Egheat, şi prinzând pe Apostolul Domnului şi răstignindu-l cu capul în jos pe o cruce, l-a scos din viaţa aceasta. Pentru aceasta şi el, nedreptul, dreaptă răsplătire a luat de la Dumnezeu, căci căzând într-o râpă înaltă, s-a risipit. Iar moaştele Apostolului după aceea peste multă vreme au fost mutate la Constantinopol, în zilele împăratului Constanţiu, fiul mai-marelui Constantin, prin porunca lui, de Mucenicul Artemie. Şi au fost aşezate cu ale lui Luca Evanghelistul şi cu ale lui Timotei în luminata biserică a Sfinţilor Apostoli” (“Vieţile Sfinţilor de peste tot anul”).


Aproape 700.000 de români se numesc Andrei şi Andreea sau poartă nume derivate de la cel al Sfântului Apostol. 

ACTUALITATEA CALAFETEANA  le adreseaza un sincer "LA MULTI ANI!" tuturor care poarta numele marelui apostol ANDREI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu