08 noiembrie, 2013

Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil- 8 noiembrie

Vineri, 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi îi sărbătoresc pe sfinţii Mihail şi Gavril, cunoscuţi ca şi conducatori ai cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Se spune că fac trecerea de la venerarea sfinţilor şi a moaştelor la cultul îngerilor. Biserica Ortodoxa îi cinsteşte pe sfinţii ei încă de la înfiinţare şi îi va preţui până la sfârşitul veacurilor. Peste 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica.


Sfântul Mihail

In limba ebraica, numele sau inseamna "Cine este ca Dumnezeu?"fiind voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor.

Sfântul Arhanghel Gavriil

In limba ebraica, Gavriil inseamna "barbat-Dumnezeu este cunoscut credincioşilor ca fiind cel ce a adus din cer pe pământ vestea lui Ioachim şi Anei, că va naşte pe Fecioara Maria, iar la plinirea vremii, tot el a vestit pe aceasta Fecioara ca de la Duhul Sfant ea va naste pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu. Si tot despre Sf. Arhanghel Gavriil se spune ca, infatisandu-se in vestmant alb, a rasturnat piatra la Mormantul Domnului si a vestit Invierea Domnului Femeilor Mironosite… Si asa in multe randuri in trecut, si noi nadajduim ca si in mai multe chipuri in viitor, Dumnezeu il va trimite cu vesti mantuitoare oamenilor pe pamant, el fiind si numit inger al darului.

Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Datează inca din secolul al V-lea. La inceput, a fost o simplă aniversare a sfinţirii unei biserici a Sfântului Mihail, aceasta fiind ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Cu timpul, acest praznic a ajuns să se adreseze şi Sfântului Gavriil, ca apoi să devină sărbătoarea închinată tuturor Sfinţilor Ingeri.

Conform tradiţiei, în ajunul sărbătorii se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi credincişii. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, fiind însoţită de litie, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări
În această zi, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoteşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.
În folclorul religios romaâesc, dintre cei doi arhangheli, mai venerat este Mihail. Se spune că el poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este hărăzit să mai trăiască, fiind şi un stăpânitor al văzduhului, alături de proorocul Ilie.

La multi ani celor ce poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu