07 noiembrie, 2013

INCREDIBIL…dar ADEVARAT!!!Achitat după ce primise 20 de ani de închisoare pentru omor


O nouă eroare judiciară de proporţii ar putea fi considerat de către specialişti dosarul în care un gorjean în vârstă de 18 ani a primit sentinţe diametral opuse într-o cauză de omor. Constantin Mihail Igeanu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru infracţiunea de omor. Tânărul a fost condamnat în 2011 la 20 de ani de închisoare, iar Curtea de Apel din Craiova a decis, ulterior, achitarea suspectului. Procurorii gorjeni nu au renunţat însă la demersul lor de a găsi un vinovat în dosar şi au făcut recurs. Luna trecută, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi de Justiţie au decis că nu sunt suficiente probe în dosar pentru a da un verdict şi astfel au trimis cauza spre rejudecare. Miercuri însă, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au anunţat verdictul în cazul „Igeanu“, respectiv achitarea inculpatului.  

Sentinţa a rămas definitivă 

Sentinţa făcută publică ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas definitivă şi nu mai poate fi contestată în nici un fel de procurorii gorjeni. Interesant este că procuror de caz a fost Gheorghe Emil Moţa, cel care a descoperit eroarea judiciară în dosarul lui Marcel Ilie Ţundrea – gorjeanul care a petrecut nevinovat 12 ani în spatele gratiilor, după ce a fost condamnat pentru omor. „Achită pe inculpatul Igeanu Mihail Constantin pentru infracţiunea de omor calificat. Respinge acţiunile civile formulate în procesul penal de părţile civile Ciuteanu Luminiţa, Ciuteanu Elena şi Ciuteanu Măriuţa. Constată că inculpatul a fost arestat în cauză de pe 7.07.2010 până pe 11.04.2011. Cheltuielile judiciare, reprezentând onorarii avocat oficiu la instanţa de fond, în cuantum de 800 de lei, vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei, în contul Baroului de Avocaţi Gorj. Onorariul pentru apărarea din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 100 de lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei“, a anunţat Instanţa Supremă. 

Condamnat la 20 de ani de închisoare

Procurorii gorjeni vor fi nevoiţi acum să caute din nou criminalul. Tânărul de 18 ani a fost acuzat că şi-a ucis cu sânge rece vecinul, pe 6 iulie 2010. Cadavrul bărbatului de 54 de ani, din satul Ruget, respectiv al lui Nicolae Ciuteanu, a fost găsit a doua zi, pe marginea drumului din localitate, având un cuţit înfipt în piept. Ulterior, bunicul lui Igeanu a recunoscut fapta, însă procurorii au ajuns la concluzia că bătrânul încearcă să acopere fapta nepotului său. Constantin Igeanu a fost trimis în judecată, după ce în prealabil a trecut prin mai multe reconstituiri ale crimei. Tânărul a declarat tot timpul că nu este vinovat, însă Tribunalul Gorj l-a condamnat la 20 de ani de închisoare, pe 15 noiembrie 2011. „Condamnă inculpatul Igeanu Mihail Constantin la 20 de ani închisoare (…) Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului reţinerea şi arestul preventiv începând cu 7.07.2010 până la 11.04.2011. Obligă inculpatul la câte 10.000 de lei despăgubiri morale pentru fiecare dintre cele trei părţi civile Ciuteanu Luminiţa, Ciuteanu Elena şi Ciuteanu Măriuţa. Obligă acelaşi inculpat la o rentă globală în sumă de 1.400 de lei pentru fiecare din părţile civile şi la o rentă periodică lunară în sumă de 80 de lei pentru fiecare dintre acestea, începând cu data pronunţării şi până la încetarea stării de nevoie, dar nu mai târziu de vârsta de 25 de ani“, a stabilit instanţa de la Gorj. Avocatul celui condamnat a atacat sentinţa, iar la Curtea de Apel din Craiova, condamnarea pronunţată la Tribunalul Gorj a fost anulată, prin achitare: „Respinge ca nefondat apelul Parchetului. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală şi, rejudecând, achită pe inculpatul Igeanu Mihail Constantin, pentru infracţiunea de omor calificat. Respinge acţiunile civile formulate în procesul penal de părţile civile Ciuteanu Luminiţa, Ciuteanu Elena şi Ciuteanu Măriuţa“, a stabilit instanţa din Craiova pe 29 noiembrie 2012. Pe procurori nu i-a pus însă pe gânduri decizia de achitare a inculpatului şi astfel s-a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a confirmat verdictul magistraţilor 

SURSA: GDS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu