22 noiembrie, 2013

Proiect European educaţional derulat la Calafat.ZIUA ŞTAFETEI LA ŞCOALA GIMNAZIALĂ “GH. BRĂESCU”, - VIDEO


 VIDEO





 

În săptămâna 18-21 noiembrie 2013 Şcoala Gimnazială “Gh. Brăescu” din Calafat, în parteneriat cu Fundaţia ”Terre des homes”, Craiova, reprezentată de Mihai Enache a desfăşurat o serie de activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului organizată pe 20 noiembrie – aniversarea semnării Convenţiei cu privire la drepturile copilului.

Obiectivul principal a fost de a facilita copiilor participarea la deciziile importante din viaţa lor şi a comunităţii în care trăiesc.

Organizatorul acestui eveniment a fost d-na director Bălan Maria, director adj. Ocneanu Alin, alături de prof. pt. înv. primar Bobolocu Janina – coordonatorul proiectului şi prof. Carapătru Mirela. Ei au îndrumat un grup de elevi de la Structura Ciupercenii Vechi să experimenteze diferite profesii la care tinerii de 12-14 ani visează. Copiii au fost încurajaţi să se gândească la viitorul lor, să se implice în luarea deciziilor care îi privesc direct, să îşi răspundă la o important întrebare: “Ce vreau să devin când voi fi mare?”. Au răspuns acestei întrebări următorii elevi:

  1. Miloş Adelina – vreau să devin poliţist;

  2. Bălan Anca – vreau să devin avocat;

  3. Floricel Daliana – vreau să devin professor;

  4. Pădureanu Alex – vreau să devin specialist IT;

  5. Milarez Andreea – vreau să devin journalist;

  6. Oancă Claudia – vreau să devin medic;

  7. Schiligiu Ana – vreau să devin artist plastic;

  8. Ursu Mădălina- vreau să devin professor;

  9. Stoian Patricia – vreau să devin coregraf;

  10. Artopală Costinel – vreau să devin fotbalist.

Mentorii care au înmânat “Ştafeta” meseriei lor acestor tineri inimoşi au fost:

  • avocat – Pătru Violeta;

  • poliţist – Constantin Iuliana, coordonată de d-na comandant Păun Maria;

  • jurnalist – Rudăreanu Cristian;

  • profesor – Carapătru Mirela;

  • coregraf – Dumitraşcu Sorina;

  • medic – Dreşcă Alexandra;

  • artist plastic – Dumitraşcu Sorina;

  • fotbalist – Trăistaru Emil;

  • specialist IT – Bora Angela.

Responsabilitatea mentorilor a fost aceea de a pune copilul în situaţia de a exersa pentru o zi profesia visată, însemnând pentru toţi o experienţă captivantă şi preţioasă. S-a pus în valoare potenţialul extraordinar al fiecăruia şi dreptul de a participa, de a-şi exprima liber opiniile asupra oricărei problem care îl priveşte direct.

“Ziua Ştafetei” a fost un prilej bun de comunicare interumană, responsabilizându-i pe mentori să devină mai atenţi la nevoile tinerilor. În felul acesta se pot construe tipuri de politici şi servicii sociale mai bune pentru copii.ei au drepturi depline de a participa la schimbarea şi dezvoltarea societăţii. Tinerii au fost entuziasmaţi să descopere cum funcţionează anumite departamente din diverse instituţii. Şi-au exprimat gândurile şi emoţiile legate de această experienţă (Bălan Anca a fost fascinată că profesia de avocat implică nu doar avantaje materiale ci şi riscuri, Floricel Daliana a descoperit că a fi profesor nu e uşor şi că schimbarea rolurilor pentru o zi a ajutat-o să-şi schimbe atitudinea faţă de profesori, lui Alex Pădureanu, în urma experienţei ca specialist It, I s-a confirmat pasiunea pentru lumea calculatoarelor, etc.)

Toţi elevii implicaţi şi-au manifestat curiozitatea şi creativitatea interacţionând cu mentorii lor atât prin întrebări adresate direct cât şi prin propuneri şi provocări specific vârstei lor.

Săptămâna s-a încheiat în atmosferă festivă cu înmânarea diplomelor de participare şi cu speranţa că, în viitor, mentorii se vor întâlni cu discipolii lor în plan colegial.

E de admirat iniţiativa şcolii de a asigura implicarea permanent a tinerilor în viaţa societăţii pentru prevenirea unor comportamente de risc la vârste fragede şi crearea unor oportunităţii favorabile dezvoltării generaţiilor viitoare.

ALBUM FOTO



















2 comentarii:

  1. Felicitari initiatorilor si cat mai dese proiecte de genu!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari,Janina! si colaboratorilor, dar si elevilor tai!

    RăspundețiȘtergere