Pare incredibil, insa este adevarat, deoarece pe lista de consilieri locali pentru alegerile din 5 iunie, publicata de PSD Poiana Mare si avizata de Organizatia Judeteana, se afla si o fata bisericeasca.
Andrei Lucian este unul din preotii parohi ai comunei Poiana Mare, fiind incadrat pe acest post de catre Mitropolia Olteniei la Biserica “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”. Preotul cu tendinte politice de stanga s-a trecut de pe pomelnice pe listele de consilieri, facand juramant de credinta organizatiei politice PSD Poiana Mare.
Iubitor de politica, popa Andrei Lucian este cunoscut in comuna ca un mic afacerist si totodata un apropiat al primarului Marin Vintila. Parintele psd-ist s-a regasit si pe controversatul contract de pasune unde aparea si sotia primarului, contract care s-a dovedit a fi nul, deoarece Marin Vintila a intrat in conflict de interese aducand beneficii materiale sotiei sale, Constanta Liliana Vintila. Asa cum se poate vedea din fotografia atasata pe acel contract, Sfintia Sa Andrei PSD a primit o suprafata de 55 de hectare de pasune, ocupand al doilea loc pe lista. Acum primarul Vintila, ca sa nu bata la ochi, l-a pus pe locul 5 in randul viitorilor consilieri locali ai PSD.
Pentru a intelege aceasta situatie care contravine legilor Bisericii Ortodoxe Romane, vom da curs unui articol din legeile BOR unde ne arata clar ca preotul poate candidat doar ca simplu consilier local, insa independent si numai dupa ce a primit acordul Ierarhului, adica acordul Mitropoliei Olteniei, in fruntea careia se afla Intalt Prea Sfintitul Irineu.
Se specifica totodata in mesajul Secretariatului Patriarhiei Romane ca pe perioada cat are loc campania, preotul care a ales sa candideze, chiar si independent, va fi oprit de la slujirea liturgica, adica nu va mai avea voie sa faca sfintele slujbe.
AU FOST INCALCATE FLAGRANT LEGEUIRILE BISERICII ORTODOXE ROMANE (BOR)
Mesajul transmis de SECRETARIATUL SINODULUI BISERICII ORTODOXE ROMÂNE:
1. În conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic,să candideze la alegerile parlamentare sau locale,să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local.
2. Totuşi, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei(dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.
3. În acest caz, preoţii şi diaconii care au obţinut, în mod excepţional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale(pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult.
LISTELE CU CONSILIERII PSD POIANA MARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu