11 iunie, 2010

De ce vrea Băsescu să se dezbată sâmbătă moţiunea de cenzură


De ce vrea Băsescu să se dezbată sâmbătă moţiunea de cenzură

Preşedintele Traian Băsescu a creat, ieri, un nou scandal, după ce a cerut Parlamentului să voteze sâmbătă moţiunea de cenzură şi nu marţi, aşa cum este programat, pe motiv că altfel ar fi încălcată Constituţia

Într-un gest fără precedent, Traian Băsescu a trimis o scrisoare şefilor celor două Camere, în virtutea atribuţiei sale "de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice". Şeful statului a scris că Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe 7 iunie, iar moţiunea de cenzură a fost citită în plen pe 9 iunie, data stabilită pentru dezbaterea ei fiind 15 iunie. Or, susţine Băsescu, Legea fundamentală prevede dezbaterea moţiunii după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună. "Cu privire la modul de calcul al termenelor pe zile prevăzute de textele constituţionale, Curtea Constituţională s-a pronunţat în jurisprudenţa sa stabilind că «sunt termene care privesc desfăşurarea raporturilor constituţionale dintre autorităţile publice şi, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculează pe zile libere». În dreptul public, termenele se calculează «...pe zile calendaristice, în sensul că se include în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte...»", se arată în scrisoarea preşedintelui.Băsescu mai scrie că data de 15 iunie stabilită pentru dezbateri contravine prevederilor constituţionale şi cere Parlamentului "respectarea procedurii şi deciziilor Curţii".

PD-L s-a raliat, Opoziţia se ţine fermă. Moţiunea se dezbate marţi

mediat după scrisoarea preşedintelui, a început disputa dintre Putere şi Opoziţie. Pre­şedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, s-a declarat gata să convoace imediat rapid Birourile Permanente, care să stabilească dezbaterea moţiunii sâmbătă. "Nu am ştiut de la început de deciziile Curţii pentru că nu le-am avut la mapă", a justificat Anastase faptul că a fost de acord, iniţial, cu ziua de marţi pentru dezbaterea moţiunii.Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus că solicitarea lui Băsescu este inutilă, data discutării moţiunii fiind deja stabilită. "Solicitarea lui Băsescu este o diversiune, e inadmisibilă şi impertinentă", a afirmat Adrian Năstase. Pedeliştii au insistat în zadar pentru mutarea zilei de dezbatere, cu care ei înşişi fuseseră de acord, şi l-au ameninţat pe Geoană că va suporta "consecinţele politice şi constituţionale".Surse din PD-L au precizat că Traian Băsescu a cerut mutarea zilei de dezbatere, ştiind clar că nu va avea loc pentru că parlamentarii sunt liberi în weekend, pentru a spune, ulterior, că PSD şi PNL sunt iresponsabile şi că nu sunt interesate decât de dărâmarea guvernului şi nu de adoptarea sau respingerea rapidă a legilor anticriză.

Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu