Procurorii DIICOT au organizat ieri o acţiune amplă în mai multe judeţe, printre care Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, pentru destructurarea unor grupări infracţionale care se ocupau cu interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, dar şi cu şantajarea persoanelor cărora le ascultau telefoanele.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală a comunicat ieri că procurorii Direcţiilor din Alba, Hunedoara şi Iaşi au declanşat o acţiune ce vizează destructurarea mai multor grupări infracţionale care au realizat interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, interceptări de SMS-uri şi ale transferului neautorizat de date.
Ieri dimineaţă au fost efectuate 53 de percheziţii domiciliare în locuinţele învinuiţilor, cele mai multe în Bucureşti şi Iaşi. Trei percheziţii au fost făcute în Mehedinţi şi câte una în Malu Mare - Dolj şi Vâlcea. Procurorii au precizat că învinuitul Oproiu N. a deţinut, utilizat şi comercializat, fie direct, fie prin intermediul internetului, softuri destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin telefoane mobile, dar şi a discuţiilor ambientale. Programul vândut de Oproiu era compatibil cu aproape toate telefoanele mobile care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile. Softul era disponibil în trei variante şi asigura transferul de pe telefonul monitorizat al informaţiilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate şi transmiterea SMS-urilor primite sau transmise. Variantele mai scumpe ale softului permiteau în plus ascultarea discuţiilor ambientale şi a convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului ţintă.
Potrivit procurorilor DIICOT, această aplicaţie îi oferă utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor purtate de la telefoanele vizate, putând avea implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, mediului concurenţial şi de afaceri.
Politicieni şi procurori au avut telefoanele ascultate
Anchetatorii au identificat până în prezent 50 de învinuiţi care, începând cu luna ianuarie 2009, au apelat la serviciile lui Oproiu, cumpărând de la acesta variantele programului. Învinuiţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă, realizând interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite sau transmise de alte persoane.
Potrivit oamenilor legii, o parte dintre cei care au cumpărat softul de la Oproiu l-au folosit pentru a asculta convorbirile unor procurori, judecători, avocaţi, dar şi demnitari, unii dintre ei fiind şantajaţi ulterior.
Activitatea grupărilor infracţionale a fost monitorizată aproape o jumătate de an de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi de poliţiştii de la Crimă Organizată. În acest caz complex, procurorii DIICOT efectuează cercetări pentru comiterea de infracţiuni informatice şi infracţiuni la Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României.
Oferte de softuri de ascultare
Internetul abundă de oferte la softuri de ascultare a telefoanelor mobile, care se vând între 250 şi 1.500 de euro, în funcţie de „serviciile“ pe care le poate oferi. De exemplu,www.liederdetector.ro vinde ARM SPY SOFT cu 1.495 de euro, plus 250 de euro instalarea şi testarea. Softul permite ascultarea convorbirilor, citirea mesajelor primite sau trimise, localizarea telefonului sau ascultarea discuţiilor ambientale. Vânzătorul avertizează că răspunderea în faţa legii pentru felul cum este folosit softul, mai ales utilizarea în mod abuziv a informaţiilor obţinute, în scopuri necurate, îi revine clientului.
Click NEWS
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu