21 iunie, 2010

FMI laudă Bulgaria pentru că a gestionat criza mai bine ca vecinii ei


Boiko Borisov, un premier care se mândreşte că ţara lui rezolvă problemele economice mai bine decât România (Foto: Reuters / Oleg Popov)

Vecinii de la sud de Dunăre sunt în perioada de refacere economică, conform analizei misiunii FMI. Bulgarii se bucură că se descurcă mai bine ca România

Bulgaria a resimţit din plin criza mondială, însă acum este în perioada de refacere economică, afirmă Bass Baker, şeful misiunii FMI pentru Bulgaria şi România. Baker a lăudat stabilitatea sistemului bancar al bulgarilor şi a apreciat că vecinii noştri s-au descurcat mult mai bine ca alte ţări din zonă în ceea ce priveşte măsurile de combatere a crizei. Baker a spus că stabilitatea monedei şi lipsa unei presiuni în acest sector este semnificativă, chiar dacă PIB-ul Bulgariei a scăzut cu 5%, adăugând că reducerea cheltuielilor în sectorul public este în continuare obligatorie.

Înţepăturile către România

Dacă laudele venite din partea şefului misiunii FMI nu au cum să nu-i măgulească pe guvernanţii bulgari, un motiv declarat de mândrie pentru vecinii noştri este depăşirea României în plan economic. "Vom dovedi că Bulgaria face faţă problemelor economice mai bine decât România", a declarat recent premierul bulgar, Boiko Borisov. "Nu ne putem permite să ajungem ca România", a spus şi unul dintre liderii "Coaliţiei Albastre", Martin Dimitrov. Dacă lucrurile stau deja bine pentru bulgari, aceştia se aşteaptă ca primele semne vizibile ale revigorării să apară în luna septembrie."Scenariul grec s-ar putea repeta undeva în Europa, dar nu în Bulgaria. Revenirea economică a ţării se va simţi puternic în septembrie", a declarat ministrul de Finanţe bulgar, Simeon Djankov, care pune mare bază pe creşterea exporturilor. Din aprilie 2009 până în aprilie 2010, exporturile bulgare au crescut cu 36%, iar Djankov este convins că vor creşte în continuare. Ministrul a adăugat că indicatorii economici ai Bulgariei sunt mai buni decât media UE. De pildă, şomajul a scăzut la 9,7% (de la peste 10%), iar piaţa creditelor ipotecare a crescut. Un alt motiv de mândrie pentru bulgari sunt succesele în lupta împotriva contrabandei. "Ţara noastră este mai puternică decât orice afaceri ilegale şi reţele de contrabandă", a spus Simeon Djankov, făcând din nou comparaţie cu alte ţări UE. "În definitiv, există contrabandă în toată Europa, din cauza crizei economice. Dar Bulgaria se descurcă foarte bine", a spus ministrul, menţionând că, dacă contrabanda cu ţigări în Bulgaria este de 29 la sută, în Lituania ea atinge 60 la sută, iar în Germania 19 la sută.

gandulnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu