07 iunie, 2010

Deshumarea soţilor Ceauşeşcu, amânată intenţionat timp de 20 de ani?


Lipsa unor documente esenţiale a blocat, timp de 20 de ani, aflarea adevărului despre locul in care se află rămăşiţele soţilor Ceauşescu. Abia de curand, urmaşii cuplului au reuşit să concesioneze mormintele acestora de la cimitirul Ghencea, din Bucureşti.

După o amânare de 20 de ani, despre care unii cred că ar fi intenţionată, singura soluţie pentru dezlegarea enigmei privind locul în care zac rămăşiţele pământeşti ale lui Nicolae Ceauşescu şi ale soţiei sale este, fireşte, deschiderea mormintelor de la cimitirul Ghencea. Dar acest lucru nu a fost posibil până acum, pentru că urmaşii cuplului, pe de-o parte, fiul Valentin Ceauşescu, pe de altă parte, Mircea Oprean, soţul defunctei fiice Zoia Ceauşescu, nu aveau actul de concesiune asupra criptelor.

Mormant Nicolae Ceauşescu

Documentul face parte dintr-un cerc vicios, care începe la registrul de înhumări al cimitirului Ghencea. Aici, la secţiunea rezervată datei de 31 decembrie 1989, când se presupune că au fost îngropaţi soţii Ceauşescu, nu apar numele lor, ci ale unor cadre militare care ar fi decedat în revoluţia din decembrie 1989, un colonel, Dan Popa, şi un locotenent-colonel, Vasile Enescu.

Libertatea a aflat, de la surse care doresc să-şi păstreze anonimatul, că nici un posibil apartenent al celor doi militari nu i-a căutat vreodată pe aceştia la cimitirul Ghencea. Aşadar, e posibil ca ofiţerii să nu fi existat.

Mormant Elena Ceausescu

Nu există acte ale locurilor de veci

Pentru că în registrul de înhumări nu apar numele Ceauşeştilor şi nici nu există o altă dovadă că Nicolae şi Elena ar fi îngropaţi în Ghencea, urmaşii legali ai acestora nu puteau dobândi actul de concesiune, singurul care lipsea documentaţiei de deshumare. După un drum anevoios, care a durat patru ani, acesta a fost obţinut printr-o hotărâre judecătorească de Mircea Oprean şi de Valentin Ceauşescu, cu contribuţia avocatului Haralambie Voicilaş.

Enigma se adânceşte însă atunci când vine vorba despre formalităţile înhumării celor două persoane fictive, ofiţerii Enescu şi Popa. Locurile de veci ale acestora ar fi trebuit concesionate cuiva şi tot cineva ar fi trebuit să achite taxele înmormântării şi să obţină documente fiscale pentru asta. Potrivit unor surse, copii ale acestor acte nu există în contabilitatea cimitirului şi nici nu se cunoaşte persoana pe numele căreia ar fi fost emise în decembrie 1989.

Nicolae si Elena Ceausescu

Mai mult, nu se cunoaşte identitatea celei care a plătit pentru monumentele funerare ale celor doi dictatori. Aceste informaţii ar fi condus, fără doar şi poate, la identificarea rămăşiţelor din mormintele atribuite cuplului Ceauşescu. Muşamalizarea adevărului privind înhumarea soţilor Ceauşescu pare să fi fost bine ticluită încă de la executarea acestora, pe 25 decembrie 1989. Ambele certificate de deces au fost întocmite abia 5 zile mai târziu, pe 30 decembrie, iar acest lucru, alături de greşelile pe care le conţin documentele, ar putea arăta că acestea au fost scrise “pe genunchi”.

Date incorecte în certificatele de deces

Pe certificatul de deces al lui Nicolae Ceauşescu (stânga), prenumele e greşit, “Niculae”, dar şi locul decesului este eronat - “Bucureşti, sectorul 1”, deşi se ştie că soţii Ceauşescu au fost executaţi la Târgovişte, într-o unitate militară. Tot două greşeli au fost comise şi pe certificatul de deces al Elenei Ceauşescu (dreapta): data naşterii, “7 ianuarie 1916” (este cea reală, dar diferă de cea trecută pe documentele de identitate), şi locul decesului.

Certificatele de deces ale soţilor Ceauşescu

Cadavrele nu au fost examinate

Există informaţii potrivit cărora, din dispoziţia generalului Atanasie Stănculescu, legistul Vladimir Beliş a semnat certificatul constatator al decesului fără să examineze cadavrele soţilor Ceauşescu şi adeverinţele de înhumare nu au avut un număr unic de înregistrare. Din 1989, Beliş a ocupat, timp de 12 ani, postul de director al Institutului Medico-Legal “Mina Minovici”.

Valentin CeausescuValentin Ceauşescu îi poate dezgropa

Potrivit unor surse, unicul fiu al soţilor Ceauşescu rămas în viaţă, Valentin, împreună cu profesorul Mircea Oprean, cumnatul său, vor pune la punct, mâine, detaliile deshumării foştilor dictatori Elena şi Nicolae.

Cei doi se vor întâlni cu avocatul Haralambie Voicilaş şi vor stabili ce vor face mai departe. Potrivit unor surse apropiate moştenitorilor fostului cuplu de dictatori, obţinerea actelor de proprietate a mormintelor soţilor Ceauşescu este primul pas făcut de cei doi pentru a afla dacă Elena şi Nicolae sunt îngropaţi în cimitirul Ghencea.

Cu toate acestea, Valentin a refuzat să dea mai multe detalii: “Nu vreau să comentez nimic, sunt destui aceia care fac asta. Nu mă interesează acum să mă lansez în declaraţii”, a declarat pentru Libertatea fiul dictatorilor.

Cum se poate afla identitatea

Identitatea cadavrelor din mormântul Ceauşeştilor se poate stabili prin testul ADN. Acesta se face recoltând probe de sânge, ţesut, păr, sudoare, unghii ori salivă de la părinţi, dar şi de la urmaşi. Apoi, particule din mostrele luate sunt studiate şi mărite cu ajutorul unor reactivi. În ultima etapă, legistul “rupe” în mai multe locuri lanţurile ADN şi le compară între ele.


Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu