Datele Statisticii sfideaza criza. Bugetarii au castigat cu pana la 12% mai mult in primele luni ale lui 2010, titreaza, sambata, Gandul.
In primul trimestru, bugetarii au castigat cu pana la 12% mai mult decat in ultimele trei luni ale anului trecut, arata datele statistice oficiale. Sindicalistii sustin ca aceasta crestere este doar pe hartie, daca luam in calcul concediile "fortate" de la finele lui 2009.De departe, profesorii si invatatorii au fost categoria socio-profesionala cea mai scumpa pentru stat: in cazul lor, costul orar al fortei de munca a crescut cu 12% comparativ cu ultimul trimestru din 2009, potrivit Institutului National de Statistica (INS).Cresteri s-au inregistrat si in administratia publica (+7,83%), precum si in sanatate si asistenta sociala (7,65%), bugetarii fiind singurii pentru care statul a platit mai mult in primul trimestru comparativ cu ultimele luni din 2009. "Salariatii din sanatate, invatamant si administratia publica au fost trimisi acasa in concedii neplatite in noiembrie si decembrie 2009. De aici vine acea crestere, pentru ca in ultimul trimestru al anului trecut au scazut costurile salariale", a declarat pentru Gandul Petru Dandea, vicepresedintele Confederatiei Cartel Alfa. Pe final de an, statul spera sa economiseasca in jur de un miliard de lei prin trimiterea bugetarilor in concedii fortate neplatite timp de sase zile.Gandul: Dupa salarii si pensii, guvernul taie si din investitii
Ministrii trebuie sa faca, zilele urmatoare, o lista cu proiectele pe care le considera prioritati si de care nu se pot lipsi, urmand ca sa ramana fara finantare celelalte.Bani suficienti pentru salariile ciuntite, dar cu ce sacrificii? Strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani elaborata de specialistii Ministerului Finantelor urmareste sa taie cat mai mult cheltuielile pentru ca acestea sa nu depaseasca veniturile peste o anumta limita.Si cum la cheltuielile de personal nu prea se mai poate umbla, Finantele au propus sa se renunte la unele proiecte de investitii. Obiectivul ministerului este ca bugetul general consolidat sa nu inregistreze un deficit mai mare de 4,4% din produsul intern brut (PIB), iar in 2012 indicatorul sa nu depaseasca 3% din PIB.Totodata, cheltuielile de personal nu vor urca peste 7,3% din PIB in 2011 si nici peste 7,1% din PIB in anul urmator, potrivit expunerii de motive pentru proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori.
Adevarul: Forta de munca in administratia publica, mai scumpa cu peste 7%
Costul orar al fortei de munca - in forma ajustata dupa numarul de zile lucratoare - a crescut in primul trimestru al acestui an, fata de trimestrul anterior, cu 7,65% in administratia publica, potrivit Institutului National de Statistica (INS).Cel mai mare avans l-a inregistrat insa invatamantul, de 12%. La polul opus, scaderi semnificative s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,86%), industria prelucratoare (-2,98%) si industria extractiva (-2,39%). Per ansamblu, costul orar al fortei de munca a crescut cu 1,82% fata de trimestrul precedent si cu 4,74% fata de aceeasi perioada a anului trecut.Componenta cheltuielilor salariale au urcat cu 1,87% fata de ultimele trei luni din 2009, iar cea a cheltuielilor nonsalariale, cu 1,64%. Acestea din urma includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari si protectie sociala, dar si sumele brute platite salariatilor care parasesc unitatea.
Romania Libera: Analiza britanica: Romania ar putea iesi din criza mai repede decat vecinii
Criza economica a lovit puternic Romania si multi dintre investitorii straini care au alimentat boom-ul dinainte de 2008 au plecat, insa tara se gaseste acum intr-o pozitie rezonabila pentru a-si reveni, sustine o analiza publicata vineri de revista britanica din domeniul constructiilor.Piata din Romania a urmat un traseu asemanator majoritati economiilor in timpul recesiunii. Tara pare intr-o pozitie mai buna pentru a reusi sa iasa din criza decat unii dintre vecinii sai si poate fi argumentat ca economia sa a urmat o traiectorie mai tipica economiilor occidentale decat economiilor central si est-europene. Acest lucru se poate datora puternicelor legaturi de afaceri cu Franta, Marea Britanie si alte natiuni din vestul Europei.Puternica crestere economica din perioada care a precedat recesiunea este proaspata in mintea multora, iar dorinta de a se dezvolta ca tara se face inca resimtita in Romania. Multe organizatii copiaza strategiile folosite de economiile mai mari si de companiile europene pentru a iesi din recesiune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu